Crize fiziologice ale bebelusului


Scaderea fiziologica a nou nascutului
               
In primele zile de viata, bebelusul d-vs pierde aproximativ 6-10 % din greutatea initiala. Aceasta scadere in greutate nu trebuie sa va ingrijoreze, se datoreaza in primul rand pierderilor necompensate de urina si meconiu dar si  unui aport nutritional scazut, deoarece secretia lactata a mamei este insuficienta. Acest regim determina o ardere a tesuturilor de rezerva.
Bebelusul va ajunge in mai putin de o saptamana la greutatea initiala.
Daca au trecut 10-14 zile iar bebelusul tau nu a recuperat aceasta scadere, solicitati medicul d-vs.

Icterul fiziologic
   
Pielea bebelusului d-vs a capatat o tenta galbuie? Nu va speriati, este icterul fiziologic!
In prima saptamana de viata, nou-nascutii au deseori o coloratie galbuie (icterica) a pielii si ochilor. Ea se datoreaza imaturitatii hepatice in  metabolizarea bilirubinei, pigmentul responsabil de coloratia icterica. Maturizarea rapida a ficatului nou-nascutului face ca icterul sa diminue si sa dispara in cateva zile. 
Semnele icterului fiziologic 
  - Pielea capata o tenta galbuie. Prima data se coloreaza pielea fetei, apoi pieptul, burtica si in final piciorusele. Daca apesi usor nasul si ridici degetul, locul unde ai presat ramane galben.
  - Albul ochiului se coloreaza in galben.
  - Copilul e sanatos, dar este foarte somnoros si n-are chef de nimic
  - Apare, de obicei, la varsta de 2 – 4 zile si dispare la 10-14 zile dupa nastere respectiv la 21 de zile la premature.
Solicitati medicul
·         daca observati un icter prelungit la nou-nascut ,
·         daca culoarea se intensifica,
·         daca nu se hraneste corespunzator
·         daca observati ca este mai somnoros decat ar trebui.
Este greu de evaluat cat de grav este icterul doar prin simpla observatie a nou-nascutului, deci fiecare bebelus cu pielea si ochii ingalbeniti ar trebui sa fie vazut de un pediatru.

Criza genitala a bebelusului

Bebelusul tau prezinta glandele mamare marite si rosii?
Este ‘criza genitala a nou-nascutului’ ce apare datorita transferului de hormoni de la mama inca din viata intrauterina.
 Puteti observa:
- glande mamare tumefiate si rosii, uneori poate exista o secretie asemanatoare laptelui de mama.
- organe genitale tumefiate, la fetite poate sa apara o secretie galbuie, uneori sanginolenta ce pateaza pampersul.
- scrotul baieteilor este marit, plin de lichid.
Criza genitala necesita o igiena corecta pentru a preveni suprainfectia.
 Dispare in aproximativ 10-14 zile, uneori pana la o luna.

Eritemul alergic
   
- Este localizat pe fata, spate, fese, extremitati (NU la nivelul plantelor si palmelor). Poate fi insotit si de alte manifestari alergice: coriza, edem palpebral.
-Apare sub forma unor pete rosii, papule( ridicaturi) si uneori vezicule cu lichid clar inconjurate de un halou eritematos (rosu).
-apare la  24-48 ore dupa nastere, dispare la 2-4 zile fara urme.
-Apare datorita unei sensibilizari la proteinele materne trecute prin placenta sau unui antigen trecut prin mucoasa intestinala fata de care copilul are un anticorp format.
-Se recomanda o igiena riguroasa, nu se administreaza nici un tratament.

Primul scaun al bebelusului

Scaunul bebelusului poate sa sperie o tanara mamica. Apar frecvent intrebari..e normal? De ce este asa negru?
 DA, este normal.

Primul scaun al bebelusului numit meconiu, se elimina in primele ore de la nastere, uneori in momentul expulziei.Acest scaun are culoare maronie este dens si lipicios ;se elimina inca 2-3 zile dupa nastere pana cand copilul isi formeaza scaunele de lapte (cu o perioada de tranzitie cand scaunul este galben-maroniu). In continuare scaunul sugarului alimentat la san va deveni galben-auriu, grunjos, uneori cu tenta verzuie. Numarul scaunelor este variabil de 1-2 la 6-7 (uneori dupa fiecare supt). Daca alte semne nu arata o suferinta a sugarului, continuati sa  alimentati bebelusul la san, este cel mai bine pentru puiutul vostru.


Diareea fiziologica post-prandiala a nou -nascutului

Mamicile care alapteaza isi pun frecvent intrebarea daca laptele lor este bun pentru bebelusul lor si daca este suficient. Raspunsul este categoric DA.
                            
Chiar daca bebelusul tau prezinta scaun in timpul sau imediat dupa ce il alaptezi, nu trebuie sa intrerupi alaptarea, mai ales daca puiutul tau are o crestere armonioasa. Bebelusul tau prezinta asa numita ‘diaree fiziologica a nou-nascutului’ deoarece aparatul digestive al bebelusului este incomplet maturizat.
Acest fenomen sperie pe multi parinti. Multi sugari alimentati natural au scaune frecvente, de consistenta moale, verzui, explozive dupa fiecare masa. Starea generala a sugarilor este buna, ei cresc bine in greutate si deci nu  trebuie intrerupta alimentatia la san si nici nu este nevoie sa  administrati medicatie antidiareica.

Comentarii