Igiena bebelusului



 Un bebelus curat este un bebelus sanatos.

 Toaleta bontului ombilical :’buricul’
Stim cu toti ca primele zile acasa cu nou-nascutul sunt cele mai grele, iar mentinerea ‘buricului’ curat, sa nu se infecteze ,este o grija a tinerei mamici.
- Curatati zilnic zona bontului ombilical cu compresa sterile inmuiata in alcool medicinal, apoi tamponati (nu stergeti) zona lasand-o curata si uscata, pansand apoi cu comprese sterile , pana la caderea bontului ombilical. Nu uitam sa rulati scutecul de unica folosinta sub bontul ombilical, mentinindu-l curat si uscat in permanenta. Caderea "buricului " are loc intre a 7a si a 14a zi de la nastere. Orice sangerare sau roseata trebuie semnalata medicului pediatru. 

Toaleta pielii si funduletul bebelusului
Pielea copilului este foarte sensibila. Daca nu este schimbat la timp sugarul devine agitat, iar pe piele poate sa apara o roseata. Aceasta iritatie se observa la pliurile pielii, in spatele urechilor, plicile inghinale unde  in cazul transpiratiei apar santuri rosii, pe gat sau in axila. Pielea sugarului are nevoie de spalare zilnica. In zona cu probleme se aplica unguente recomandate numai de medicul pediatru.
Zona pampersului este foarte sensibila, de aceea, dupa fiecare scaun se va curata bebelusul cu apa si sapun chiar daca initial a fost sters cu servetele umede speciale. In urma toaletei  se aplica un unguent special pentru eritem fesier, recomandat de medic. Pentru a se vindeca mai repede lasa zona afectata descoperita.

Ochii

Ochisorii bebelusului sunt foarte sensibili, si trebuie curatati regulat pentru a le asigura sanatatea. Uneori puteti observa in jurul ochilor o crusta uscata, mai ales daca exista si un canal lacrimal infundat. Nu indeparta acea crusta cu mana sau cu servetele pentru ca nu se va lua si poti irita pielea sensibila din jurul ochisorilor. Foloseste o compresa sterila pentru fiecare ochisor inmuiata in apa calduta sau ser fiziologic, dar nu folosi acelasi tampon la ambii ochisori deoarece in  cazul in care exista o infectie se va intinde de la un ochi la altul.
Cand stergi ochisori incepe din unghiul extern (coada ochiului) spre unghiul intern urmand in asa fel calea fiziologica de curatire a ochiului.

Nasul
Igiena nasucului este importanta, chiar din primele zile pentru a-l ajuta pe bebelus sa respire bine. Un nasuc infundat este motiv de plansete, probleme la alaptat , respiratie greoaie. Curata nasucul bebelusului tau dimineata  si seara (dupa baita) nu mai mult, pentru ca altfel mucoasa nazala se usuca si sangereaza. Daca nu exista secretii abundente, narile se pot curata doar cu o compresa sterila rulata, inmuiata in ser fiziologic. 
Atunci cand bebelusul este racit, secretiile nazale sunt abundenete si sunt cu adevarat o problema. Ai nevoie de o pompita speciala, cateva servetele rulate, ser fiziologic si multa multa rabdare. Daca secretiile sunt uscate nu vei reusi sa le extragi cu pompita, vei pune in fiecare nara putin ser fiziologic sau apa de mare care va inmuia crustele. 

Urechile
In urechiusa bebelusului tau vei observa o substanta galbena, numita cerumen. Se formeaza in canalul auditiv dar este impins catre exterior luand cu el praful, murdaria si alte substante periculoase. Asadar, cerumenul este benefic si asigura sanatatea urechii, dar nu putem sa la il lasam acolo, pentru ca duce in cele din urma la aparitia altor probleme de sanatate.

Poti curata urechiusa cu o compresa sterile usor umeda in ser fiziologic  cu care stergi doar pavilionul urechii, adica acel cartilaj vizibil la exterior, si zona din jurul lui. NU  introduce in urechea bebelusului servetele sau, mai rau, betigase de urechi deoarece exista intotdeauna riscul sa atingi timpanul si in plus, sa impinga cerumenul si mai adanc in canalul auditiv, impreuna cu praful si murdaria din ureche. In mod normal, daca pastrezi curat pavilionul urechii, nu ar trebui sa existe probleme cu cerumenul. 

 Gura

Curata gurita bebelusului chiar daca nu are inca dintisori. Resturile de lapte sau mancare care raman pe gingie pot irita atat gingia cat si mucoasa bucala. Laptele contine zaharuri care nu trebuie sa ramana pe gingii . Inveliti in compresa sterile umezita un deget avand mare grija la unghie si stergeti usor gingiile, din spate in fata, masand incet.

Unghiile

Unghiutele cresc foarte repede la bebelusi, trebuie sa aveti in permanenta grija sa nu se raneasca,chiar daca folositi manusi. Unghiile se taie o data pe saptamana, dupa baita, cand sunt mai moi si se taie rapid. Daca bebelusul protesteaza o poti face cand doarme. Unghiile de la picioare se pot taia mai rar, crescand mai incet. Unghiile de la picioare taiatile drept, altfel pot creste incarnate in pielea moale si sensibila a copilului. In schimb, unghiile de la maini trebuie rotunjite caci daca raman colturile, bebelusul se poate zgaria.

Fata
Fata bebelusului se curata zilnic, cu o compresa sau panza de bumbac curata inmuiata in apa calduta. Se insista  pe zona din jurul gurii care se poate irita de la resturile de lapte.. Ajunge sa o curati cu apa, dar poti sa folosesti si un sapun special pentru bebelusi, cu Ph neutru si fara parfum. Cosmeticele bio pentru copii, sunt cele mai potrivite.

Par
Parul bebeluslui se spala in timpul baitei, cu un sampon special, delicat si natural. Samponul se maseaza usor pana face spuma, apoi se clateste cu grija, pentru a nu irita ochisorii. Adresati-va medicului daca observatii eruptii sau cruste pe pielea capului bebelusului .

Igiena organelor genitale

La baieti
Curatati cu apa calduta  zona genitala a bebelusului, dar fara a trage preputul . Se spala numai partea exterioara a preputului. La nastere, preputul este lipit de penis pentru a-l proteja, iar tragandu-l in jos nu faci decat sa-l ranesti pe micut. 
Daca bebelusul este circumcis trebuie urmate instructiunile doctorului.(penisul va fi acoperit de o compresa sterila, dupa fiecare schimbare a scutecului). La inceput glandul (capul penisului) va fi rosu si umflat. Dupa cateva zile se va forma o crusta galbuie, care va cadea de la sine. Dupa vindecarea circumciziei, penisul se spala cu apa calduta.
 Dupa baita, uscarea zonei se face prin tamponare cu un prosop moale si curat.

La fetite
La fetite, puteti observa secretii mucoase, uneori urme de sange iar zona genitala tumefiata si rosie. Apar din prima saptamana de viata si pot sa persiste cateva zile sau chiar pana la o luna,cauza principala fiind expunerea fetitei la o cantitate excesiva de hormoni feminini, primiti de la mama, inainte de nastere.
In aceasta perioada igiena genitala a fetitei trebuie facuta cu atentie , scul de infectii este mai mare. Schimbati scutecul imediat ce s-a umplut, pentru ca in contact cu urina si fecalele, vaginul fetitei se poate infecta. Daca secretiile persista dupa o luna, isi schimba culoarea, aspectul, mirosul, va rog sa anuntati medicul.
Spalati zona genitala dupa fiecare scaun, din fata in spate pentru a nu aduce in zona genitala materiile fecale si bacteriile.
Spalarea se face fie sub jet de apa, fie cu o panza din bumbac moale sau un tampon de vata inmuiat in apa. Cu un tampon de vata curat si umed se sterge si zona dintre labii, unde se pot acumula ramasite de la pudra de talc, creme sau uleiuri.
Uleiurile, cremele si pudrele trebuie folosite numai atunci cand este nevoie, cand apar iritatii din cauza scutecului sau cand pielea devine foarte uscata.
Dupa spalare, zona genitala a fetitei se usuca prin tamponare usoara cu un prosop moale si curat.

Comentarii