Alimentatia nou nascutului


Modalitatea cea mai buna de hranire a bebelusului tau este laptele de mama.

 Laptele de mama este tot ce poate fi mai bun pentru bebelus in primele 5-6 luni.

-Alaptarea trebuie initiata cat mai precoce, daca se poate din primele ore de viata.
-Nou-nascutul poate fi alaptat la cerere, in primele zile ajungand la 10-14 mese in 24 de ore, dar dupa cateva zile uneori saptamani bebelusul isi formeaza un ritm propriu de supt, la interval de 2,5-4 ore, ajungand la 7-8 mese in 24 ore.
-Durata unui supt nu va depasi 30-40 minute, sugarul fiind pus alternativ la cei doi sani. Inainte de alaptare, mama va evacua cateva picaturi de lapte pentru a indeparta eventualii microbi.  In alimentatia naturala ratia nu este egala, la o masa putand suge mai putin, repsectiv mai mult decat la masa precedenta
Dupa masa,bebelusul va fi tinut in pozitie ridicata cel putin 10 – 15 minute pentru a-l ajuta sa eructeze.

Pentru mamici:

-Alimentatia mamicilor care alapteaza trebuie sa fie echilibrata, bogata caloric, sa cuprinda:  carne, oua, peste, lapte, iaurt, branza, fructe si legume crude si preparate. Excesul de alimente crude pot fi cauza unor tulburari digestive la sugar, dar nu trebuie excluse din alimentatie. Evitati alimentele cu gust pronuntat (varza, fasole, mazare, linte, conopida,piper, ceapa, usturoi, ardei iute) si excludeti complet cafeaua, tutunul, bauturi alcoolice, ceaiul chinezesc, etc. Tot ceea ce consumati influenteaza calitatea laptelui.
- Pregatiti-va pentru alaptat  inainte de a se trezi copilul. Sa aveti o pozitie cat mai comoda in timpul alaptarii, de preferat un scaun confortabil. Foloseste perne, daca e nevoie, pentru a aduce bebelusul mai aproape de san.
-Durerile in timpul alaptarii nu sunt normale si pot fi provocate de o prindere incorecta a sanului in gura bebelusului. O alaptare corecta se realizeaza atunci cand nou-nascutul cuprinde atat mamelonul, cat si o parte a areolei; in caz contrar apar rani dureroase la nivelul mamelonului.
 -E foarte important, sa va spalati pe maini cu apa si sapun, unghiile sa fie cat mai scurt taiate iar sanii sa fie spalati cu apa inainte de fiecare alaptat.
-Lasati-va  sanul liber, la aer 5-10 minute dupa alaptare.
 Si nu uitati, dupa fiecare alaptare trebuie sa goliti sanii de lapte, numai asa puteti intretine secretia lactata.
-Exista creme speciale pentru prevenirea ragadelor, fisurilor ce pot sa apara la nivelul mamelonului care se aplica inainte si dupa supt. Pe durata alaptarii se recomanda purtarea sutienelor din bumbac, comode pentru a preveni deformarea sanilor.

Comentarii