Colicile bebelusului


Majoritatea sugarilor prezinta colici(crampe, dureri abdominale) in primele luni de viata. Bebelusul devine agitat, tipa, se zvarcoleste, indoaie genunchii spre piept, strange pumnisorii, se stramba de durer, freaca piciorusele, elimina gaze care il si calmeaza. Reprizele de plans apar, de obicei, in a doua parte a zilei si spre seara. Ele cedeaza de la sine, sau cu ajutorul unor preparate ce il ajuta sa le suporte mai usor.
Apar cam la 2-3 saptamani de viata si dispar incepand cu luna a 3-a. Imediat dupa ce mananca bebelusul incepe sa planga puternic – plansul poate dura in jur de 3 ore
Nu se cunosc cauzele exacte, o ipoteza ar fi dezvoltarea incompleta a sistemului digestiv. Reprizele de plans extrem de lungi, precum si iritabilitatea copilului pot crea frustrari parintilor. Parintii trebuie sa fie cat mai calmi si rabdatoari, nu au gresit cu nimic si nu trebuie nici sa se sperie .
Nu exista un tratament care sa faca colicile sa dispara definitiv. Exista masuri de a ameliora durerile chinuitoare pe care micutul le traieste in acele momente. insa  nu sunt 100% sigure si nu functioneaza de fiecare data. Poti constata ca in unele momente un anumit remediu functioneaza in timp ce in altele este inutil.

Ce poti sa faci
  •   pune-l la pieptul tau pe burtica pentru a simti caldura corpului;
  •   foloseste un balansoar pentru a legana copilul; 
  •   maseaza-i usor burtica
  •   pune-i pe burtica o batista calduta
  •   pune-i muzica sau schimba mediul in care se afla (plimba-te cu el prin casa, pe afara, cu masina etc.)
  • cand bebelusul mananca urmareste sa nu inghita mult aer si la sfarstul mesei pune-l in pozitie ridicata ajuta-l sa elimine aerul, asa vei reusi sa reduci colicile;
  •  la nevoie apeleaza la preparate speciale pentru bebelusi menite sa reduca intensitatea colicilor.

  Solicita medicul daca observati ca:
·   plange mai mult de 2-3 ore in continuu si nu se observa nici un semn de ameliorare a durerilor;
·   daca bebelusul are si  febra, iar starea generala se modifica.
·   nu mai mananca , prezinta varsaturi sau diaree.
·   este somnolent

Comentarii