Eruptia dentara


Dintisorii bebelusului tau incep sa se formeze din viata intrauterina.
Primii dintisori apar in jurul varstei de 5-6 luni, insa sunt si situatii extreme cat apar precoce(3 luni) sau tardiv(12 luni). De obicei aparitia tardiva a dintisorilor se pune pe seama rahitismului , a unor boli endocrine( hipofiza, tiroida, paratiroida) sau genetic.
In general, eruptia este mai rapida si mai usoara la fetite.

Bebelusul tau va avea 8 dintisori la un an,  si 20 dintisori pana la 30 luni.

Dintisori apar in urmatoarea ordine:
-incisivi mediani inferiori(2) la 6-8 luni
-incisivi mediani superiori (2) la 8-10 luni
-incisivi laterali (4) la 10-12 luni
-primii molari (4) la 18-24 luni
-caninii (4) la 8-24 luni
- al 2-lea molar (4) la 24-30 luni

Bebelusul este nervos, irascibil, plânge, nu se odihneşte, refuză să mănânce, duce des mâna în gură, la obraz sau ureche, unde durerea poate iradia, mai ales la apariţia molarilor.
El salivează abundent, ceea ce poate produce o iritaţie în jurul gurii. Uneori pot exista mici ascensiuni febrile , câteva scaune mai moi.

Consultati pediatru
  • dacă erupţia nu a început până la 12 luni,
  • dacă se formează carii, dacă se observă anomalii ale smalţului (pete albicioase sau transparente, o coloraţie neagră sau brună),
  • dacă există anomalii de formă (dinţi prea mari, prea mici, mai mulţi sau mai puţini decât normal).,
  • daca in timpul eruptiei bebelusul prezinta ascensiuni febrile peste 38,5-39 , diaree persistenta, stare generala modificata ,fiind posibila asocierea unei alte boli.

TRATAMENT
 Dacă e necesar, daţi-i copilului un preparat cu paracetamol sau ibuprofen pentru a-i calma durerea si reduce inflamatia. Ştergeţi periodic gura şi faţa copilului, pentru a nu se produce iritaţie. Exista , diverse preparate cu care puteti masa gingia bebelusului reducandu-i partial durerea,cat si jucari speciale acestei perioade.

Comentarii