Fimoza


Fimoza fiziologica

Majoritatea baieteilor se nasc cu un preputiu stramt, fara a se putea face decalotarea. Apare datorita existentei unor adeziuni congenitale care se desprind pe masura ce copilul creste. Astfel la 1 an la peste 50% din copilasi se poate efectua decalotarea fara suferinta si fara leziuni suplimentare; la varsta de 5 anisori decalotarea este posibila la peste 90% din baieti; foarte rar decalotarea devine posibila abia la pubertate cand, sub influenta hormonilor sexuali creste dimensiunea peniana si atunci se poate retracta preputul in intregime.
Uneori puteti observa mici depozite albicioase (smegma) ce se acumuleaza sub preputiu, depozite ce se indeparteaza cu usurinta la baita sau folosind unguente prescrise de medic. NU fortati decalotarea pentru indepartarea lor!
Un baietel cu fimoza fiziologica NU prezinta durere, inflamatie, inrosire, infectii urinare.
Fimoza fiziologica nu necesita tratament ,este suficienta toaleta zilnica cu apa calda si sapun. Consultati medicul daca apare durere, inrosire, umflare sau infectii urinare.
NU decalotati  fortat  penisului sugarului d-vs!

Fimoza patologica si parafimoza
FIMOZA PATOLOGICA este o boala caracterizata prin incapacitatea de decalotare a preputului, insa se diferentiaza net de fimoza fiziologica prin prezenta unei benzi albicioase, rigide (fibrozare, ingrosare) ce duc la inflamatii, durere , infectii atat la acest nivel cat si la nivelul cailor urinare.
Singurul care poate diferentia fimoza fiziologica de cea patologica este medicul d-vs sau chirurgul pediatru.
O fimoza fiziologica trece in patologica daca bebelusul prezinta:     
  • dureri (spontane, la atingere, in timpul erectiilor spontane sau la  urinare);
  • inflamatie, eritem(roseata) la nivel penian;
  • infectii urinare;
  • modificari de jet urinar ( jet urinar slab, intrerupt);
in aceasta situatie solicitati medicului pediatru sau chirurg pediatric.

Tratament fimoza patologica

 - tratamentul conservator -administrarea de ungunete, fie pe baza de cortizon, fie in combinatie cu un antibiotic mai ales cand se asociaza si o infectie locala;
- tratamentul chirurgical

PARAFIMOZA

Apare atunci cand se decaloteaza fortat penisul iar preputul ramane blocat si nu mai poate fi adus in pozitie normala . reprezinta  o urgenta medicala.
In prima faza aplicati comprese reci incercand reducerea preputului dar, daca nu se reuseste, trebuie apelat la ajutor de specialitate deoarece blocarea preputului obstructioneaza circulatia sangelui la acest nivel si se poate ajunge la probleme foarte grava.
Nu uita:
·         faceti toaleta zilnica cu apa calda si sapun, fara a trage de preput; este suficienta spalarea pe exterior, zilnic ori de cate ori este nevoie, mai ales dupa emisia de scaun;
·         preputul nu va fi fortat niciodata;
·         spalarea sub preput se va face doar atunci cand decalotarea este fireasca fara a provoca disconfort sau durere;
·         daca baietii incep sa se joace cu organele genitale, uneori chiar sa traga de preput nu-i impiedecati deoarce acest lucru faciliteaza alunecarea preputului pe gland ajutand decalotarea fara probleme; la fel se intampla si in cazul erectiilor spontane (firesti chiar din perioada de sugar).

Comentarii