Primele zile ale bebelusului



A sosit si clipa mult asteptata: da, sunteti parinti!

Acum sa aflam cate ceva despre bebelusul d-vs:

­- Capul bebelusului masoara un sfert din dimensiunea totala a corpului si poate fi usor diform, deoarece oasele craniului nu sunt inca sudate ,are nasul turtit si acoperit de mici puncte de grasime galbui, care pot acoperi si restul fetei.
-    Craniul nou-nascutului nu are toate oasele sudate, astfel incat se pot suprapune, facand capul mai mic. Spatiile neosificate dintre oasele capului se numesc fontanele – anterioara si posterioara. Cea posterioara este mai dificil de sesizat si se inchide in 2 – 3 luni de la nastere. Fontanela anterioara (moalele capului) are dimensiuni mai mari ( 2-4 cm) , romboidala ; o suprafata moale pe capul nou-nascutului; ce pulseaza cu fiecare bataie a inimii, sau pot fi mai umflata atunci cand nou-nascutul plange sau se incordeaza. Aceasta nu se va inchide pana cand copilul nu va implini 12-18 luni .
-    Glandele mamare sunt usor marite, inflamate , la fel ca si organele genitale ( la fetite poate sa apara chiar si o secretie galbui, uneori chiar sanginolenta care pateaza pampersul); datorandu-se transferului de hormoni de la mama.Poate persista 10 – 14 zile, uneori pana la 1 luna. La baieti scrotul este plin de lichid, aratand umflat. Baieteii au preputul foarte strans, astfel incat penisul nu se poate vedea. Se poate intampla ca la unii  nou-nascuti  un testicul sa nu coboare in scrot, iar daca acest lucru nu se intampla in urmatoarele luni, se impune un consult chirurgical.
-    Pielea nou-nascutilor poate fi putin vinetie, acoperita cu o substanta grasa numita vernix caseosa si fire fine de par numite lanugo. Pana la varsta de 1 – 2 luni, pielea nou-nascutului se descuameaza in mod continuu, din acest motiv fiind mai mereu uscata. Fatul se dezvolta in lichid amniotic, fapt ce nu ii permite pielii sa se descuameze, asa cum ar face in mod normal. Din acest motiv, dupa nastere, pielea este nevoita sa “recupereze”, descuamandu-se insa cu refacere rapida, fara tratament. Cremele emoliente nu sunt indicate, acestea acoperind pielea moarta.
-    Sistemul nervos  nu este pe deplin ajuns la maturitate prezentand miscari involuntare: inghitit, supt; poate prezenta spasme( tresari) la zgomote puternice dar, pot sa apara si in perioade de profunda liniste. De aceea e bine sa va comportati normal, nu trebuie sa vorbiti in soapta, astfel bebelusul se va obisnui cu zgomotele de fond.
-    Somnul : Doarme aproximativ 15 – 20 de ore pe zi, trezindu-se la intervale de cateva ore, in special datorita senzatiei de foame. In primele zile, mai ales dupa sosirea din maternitate, nu va avea un ” program” , va fi alimentat la cerere, foarte important : evitati pauza de masa mai mare de 4 ore ,risc de hipoglicemie.
 - Greutatea normala la nastere este considerata  intre 2500g si 4200g, iar inaltimea medie este intre 45 si 56 cm. In primele zile dupa nastere nou-nascutul pierde 5-7%, pana la 10%  din greutate, dar revine la greutatea initiala dupa alte cateva zile.

 - Bontul ombilical al bebelusului (restul de la cordonul ombilical) cade la 7 – 14 zile dupa nastere, dar se poate intampla sa ramana atasat si pana la 3 saptamani. Bontul ombilical va fi sters la baza cu alcool medicinal , dupa care se poate aplica o compresa sterila. Este bine ca scutecul sa nu treaca  peste cordon, pentru a permite aerisirea.
- Icterul fiziologic , aceea coloratie galbuie a pielii bebelusului , apare de obicei in primele zile de viata, frecvent debuteaza in maternitate, datorandu-se unei imaturitatii hepatice in metabolizarea bilirubinei. Dispare spontan in cateva zile ,uneori 1-2 saptamani. Cosultati medicul daca icterul persista, creste in intensitate sau starea bebelusului se modifica.


Pentru orice nelamurire va recomand sa intrebati pediatrul sau doctorul de familie, veti castiga clipe pretioase alaturi de mica voastra comoara

Comentarii